Ελιά

Η ελαιοκαλλιέργεια  είναι το μπαλαντέρ της αγροτικής καλλιέργειας διότι αξιοποιεί ακόμα και τα πιο ακατάλληλα εδάφη και σταματά τη διάβρωσή τους.Η καλλιέργεια της ελιάς αποδίδει 2 κατηγορίες προϊόντων. 

  • Τη βρώσιμη - Καλαμών, Αμφίσσης, Χαλκιδικής
  • Και το λάδι - Μεγάρων, και Κορωνέίκη.

Ευδοκιμεί για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι ανθεκτική σε καιρικές συνθήκες και ασθένειες, και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη καλλιεργητική φροντίδα. Ο καρπός της έχει μεγάλη θρεπτική αξία και ανήκει στην κορυφή της αγοραστικής ζήτησης προϊόντων. Για την καλή παραγωγή εκτός από καλλιεργητικές εφαρμογές απαραίτητα είναι τα επίπεδα αγροτεμάχια με μέγιστη κλίση 10% και να είναι αρδευόμενα.Απαιτεί ένα αριθμό ωρών χαμηλών θερμοκρασιών (10ο C ή έως και 16ο C, εξαρτάται από την περιοχή καταγωγής της κάθε ποικιλίας) για να διακοπεί ο λήθαργος των ανθοφόρων οφθαλμών. Χρονιές ή περιοχές στις οποίες η ελιά δεν καλύπτει τις απαιτούμενες ώρες χαμηλών θερμοκρασιών, η ανθοφορία είναι περιορισμένη ή τα άνθη είναι ατελή. Αντίθετα κατά τη βλαστική περίοδο χρειάζεται ζεστό περιβάλλον για να πετυχηχουμε καρπόδεση.Συνεπώς το κλίμα της Ελλάδας είναι ενδεικτικό για την καλλιέρεια ελαιόδεντρων.

Για να ξεκινήσει μια ελαιοκαλλιέργεια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η φύτευση δενδρυλλίων από 9 εως 18 μηνών φυτεμένα σε γλαστράκια ή σακούλες. Το ύψος των δενδρυλλίων κυμαίνεται από 30-40εκ. έως 120εκ. ανάλογα με την ηλικία. Στα φυτώρια μας μπορείτε να προμηθετείτε υγιή δενδρύλλια προστατευμένα από ασθένειες. Μετα τη φύτευση θα χρειαστεί στήριγμα των δενρυλλίων και όταν το τελικό ύψος φτάσει στα 3 μέτρα περίπου θα πρέπει να δωθεί σχήμα ώστε να μπορεί να γίνει μια καλή φωτοσύνθεση.  Απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα για καλή απόδοση, είναι τα ραντίσματα με χαλκό, λίπασμα και βόριο. Σε χρονιές υπερβολικής καρπόδεσης χρειάζεται αραίωση ώστε να αυξηθεί το εμπορικό μέγεθος των υπόλοιπων καρπών.Μετα το  3ο έτος από την φύτευση τους, μπορούμε να κάνουμε συγκομιδή, με παραγωγή που αυξάνεται ως τον 7ο χρόνο. Η απόδοση σε πλήρη παραγωγή κυμαίνεται από 250 έως 300 κιλά λάδι / στρέμμα. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι είναι 20-25%. Η συγκομιδή της ελιάς γίνεται είτε με το χέρι είτε με μηχανική μέθοδο.  Η συγκομιδή με το χέρι εφαρμόζεται προς αποφυγή τραυματισμών των καρπών και υποβάθμιση της ποιότητας (είναι όμως χρονοβόρο και πολύ δαπανηρό).

Η μηχανική συγκομιδή γίνεται κυρίως στις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες. Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι:

● Με χτένια (κινούμενα είτε με ηλεκτρισμό-μπαταρία είτε με αέρα) και με συγκομιδή των καρπών από τα δίχτυα που στρώνονται κάτω από τα ελαιόδενδρα.

● Δονητές κορμού-βραχιόνων με ή χωρίς ανάστροφη ομπρέλα (υποδοχέα καρπών).

● Με μηχανές συγκομιδής που κινούνται πάνω από τα δένδρα, στις υπέρπυκνες φυτεύσεις.

Η απόσβεση της επένδυσης γίνεται μετά από 5 ή 6 χρόνια Το κόστος της αρχικής επένδυσης ορίζεται στα € 1.000 ανά στρέμμα και συμπεριλαμβάνει: δενδρύλλια ελιάς, πασσάλους, καλάμια μπαμπού, αρδευτικό & σύρμα. Υπάρχει δυνατότητα για λύσεις "με το κλειδί στο χέρι" όπως και παρακολούθηση της καλλιέργειας μετά την φύτευση, αλλά τα κόστη υπολογίζονται ανά περίπτωση.

 

Η ελαιοκαλλιέργεια διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομία των χωρών όπου έχει αναπτυχθεί, γιατί αξιοποιεί ακατάλληλες εκτάσεις για άλλες καλλιέργειες και συμβάλει στην προστασία εδαφών από τις διαβρώσεις. Η ελιά μπορεί να ευδοκιμήσει και να ριζοβολήσει ζώντας μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς καμία καλλιεργητική φροντίδα και να αναρρώνει γρήγορα ύστερα από μεγάλες δοκιμασίες. Λόγω αυτών των ικανοτήτων της ελιάς υπάρχει συνεχής ετήσια αύξηση των ελαιοφυτευτων και αυξανόμενη αγοραστική ζήτηση των ελαιοκομικών προϊόντων εξαιτίας της μεγάλης θρεπτικής αξίας του καρπού αλλά και του ελαιολάδου. Η αύξηση της παραγωγής μπορεί να επιτευχθεί με καλλιεργητικές εφαρμογές και με νέους τύπους φύτευσης. Οι μόνες προϋποθέσεις είναι να είναι σχετικά επίπεδο το αγροτεμάχιο (μέχρι 10% κλίση) και φυσικά αρδευόμενο.

 

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Ξεκίνησε από την Ισπανία αρχικά και επεκτάθηκε γρήγορα και στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρεςη. Η πιο διαδεδομένη ποικιλία ελιάς για τις γραμμικές φυτεύσεις είναι η ποικιλία Arbequinaκαι η Κορωνείκη.  Οι αποστάσεις φύτευσης κυμαίνονται από 3,75-4 Χ 1,35-1,5μ με  ηλικία των δενδρυλλίων από 9 έως 18 μηνών μονόκλωνα και φυτεμένα σε γλαστράκια ή σακούλες. Η αύξηση της παραγωγής μπορεί να επιτευχθεί με καλλιεργητικές εφαρμογές και με νέους τύπους φύτευσης. Οι μόνες προϋποθέσεις είναι να είναι σχετικά επίπεδο το αγροτεμάχιο (μέχρι 10% κλίση) και φυσικά αρδευόμενο 

 

 

System.String[]