Paulownia Cot2
0 comment

Paulownia Cot2

Η Paulownia (Παουλόβνια) Cot2 είναι μια βελτιωμένη ποικιλία που εισάγεται από την Ισπανία και είναι διεθνώς κατοχυρωμένη.
Tα Φυτώρια Ρωμανα, ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας παρέχουν την ποικιλία αυτή με πιστοποίηση (αρ. κατοχύρωσης ΟCPM 2007\1679)

Γενικές πληροφορίες για την  Paulownia 

Η Paulownia θεωρείται ίσως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δέντρο στον πλανήτη .
Για τη γρήγορη και καλή της ανάπτυξη χρειάζεται καλά στραγγιζόμενο έδαφος, ενώ πρέπει να είναι σε θέσεις με ήλιο. Αναπτύσσονται σε σχεδόν κάθε είδος εδάφους. Επίσης τα δέντρα αυτά έχουν αντοχές σε ξηρασία. Οι ρίζες τους φτάνουν βαθιά στο έδαφος και έτσι μπορούν από μόνα τους να βρουν νερό. Έτσι μπορούμε και γύρω από το δέντρο να φυτέψουμε οτιδήποτε άλλο επιθυμούμε.
Αντίθετα από άλλα είδη ταχέως αναπτυσσόμενων δέντρων η Paulownia μπορεί να ζήσει από 80 έως 100 χρόνια. Το φυντάνι φτάνει 1,50 με 2 μέτρα ύψος , με όμορφη παρουσία στο περιβάλλον.. 
Η Paulownia είναι φυλλοβόλο δέντρο που μπορεί να φτάσει σε μεγάλο ύψος. Καλλιεργείται στην Κίνα για πάνω από 2300 χρόνια ενώ για 1000 χρόνια στην Κορέα και Ινδία. Υπάρχουν εννέα αναγνωρίσιμα είδη Paulownia , δύο εκ των οποίων καλλιεργούνται στην Αυστραλία.

Τα τελευταία χρόνια οι καταστροφές του περιβάλλοντος και οι πυρκαγιές έχουν δημιουργήσει μια τεράστια έλλειψη ξυλείας και παράγωγα ξυλείας στον πλανήτη διότι χρειάζονται αρκετές δεκαετίες να αναδημιουργηθούν τα δάση οπότε κάθε έτος υπάρχει και λιγότερη ποσότητα ξυλείας.

Για τον λόγο αυτό η Paulownia υπερτερεί σε σχέση με άλλα δέντρα λόγω της ταχείας ανάπτυξής της .

Για παράδειγμα αν ένα δέντρο σε 30 έτη θα υλοτομηθεί μια ή δύο φορές και θα παράξει 1 -2κυβικά μέτρα ξύλου η, Paulownia θα υλοτομηθεί 4-6 φορές και θα παράξει 4-6 κυβικά ξύλου.Αυτό ισχύει βέβαια μόνο με μία συγκεκριμένη ποικιλία Paulownia την cot2 η οποία υπερτερεί σε σχέση με άλλα είδη Paulownia και γενικότερα με άλλα είδη ταχείας αναπτυσσόμενων δέντρων.

Η Paulownia είναι ένα ενεργειακά ουδέτερο δέντρο.Αυτό σημαίνει πως ότι ρύπανση διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα από την καλλιέργειά της τόσο οξυγόνο δίνει.Αυτό σημαίνει την μηδενική ρύπανση του περιβάλλοντος.

Συμβάλλει σημαντικά και γρήγορα στην αλλαγή του μικροκλίματος στις περιοχές φύτευσης δημιουργωντας πολλές φορές χαμηλότερες θερμοκρασίες στο περιβάλλον.

Συχνά ακούμε μύθους για τις υψηλές δαπάνες καλλιέργειας της Paulownia . Όμως η καλλιέργεια της Paulownia είναι μία από τις πιο επικερδείς καλλιέργειες παγκοσμίως. Η ξυλεία της εξάγεται σε όλον τον κόσμο.
Στην Ιαπωνική παράδοση όταν τα ζευγάρια γεννούν ένα κορίτσι, φυτεύουν ένα δέντρο Paulownias . Όταν η κόρη παντρεύεται η οικογένεια κόβει το δέντρο και κατασκευάζει ένα ξύλινο σεντούκι για προίκα ώστε να μπουν μέσα τα δώρα του γάμου του ζευγαριού.
Τα δέντρο της Paulownia , πιστεύεται ότι φέρνει καλή τύχη στο νοικοκυριό.
Η Paulownia παρέχει πολύ σύντομη ανάπτυξη δέντρων, ενώ διακοσμώντας κήπους, χαρίζει τέλεια αισθητική με την ομορφιά της.
Για τη γρήγορη και καλή της ανάπτυξη χρειάζεται καλά στραγγιζόμενο έδαφος, ενώ πρέπει να είναι σε θέσεις με ήλιο. Αναπτύσσονται σε σχεδόν κάθε είδος εδάφους. Επίσης τα δέντρα αυτά έχουν αντοχές σε ξηρασία. Οι ρίζες τους φτάνουν βαθιά στο έδαφος και έτσι μπορούν από μόνα τους να βρουν νερό. Έτσι μπορούμε και γύρω από το δέντρο να φυτέψουμε οτιδήποτε άλλο επιθυμούμε.
Αντίθετα από άλλα είδη ταχέως αναπτυσσόμενων δέντρων η Paulownia μπορεί να ζήσει από 80 έως 100 χρόνια. Το φυντάνι φτάνει 1,50 με 2 μέτρα ύψος , με όμορφη παρουσία στο περιβάλλον, και ασφαλές σε παιδιά και κατοικίδια. 
Η Paulownia είναι φυλλοβόλο δέντρο που μπορεί να φτάσει σε μεγάλο ύψος. Καλλιεργείται στην Κίνα για πάνω από 2300 χρόνια ενώ για 1000 χρόνια στην Κορέα και Ινδία. Υπάρχουν εννέα αναγνωρίσιμα είδη Paulownia , δύο εκ των οποίων καλλιεργούνται στην Αυστραλία, όπου προωθήθηκε ως ένα καλαίσθητο φυτό γρήγορης ανάπτυξης.


ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Paulownia αναπτύσσεται φυσικά σε συνθήκες [περιβάλλοντος της Κίνας, Ταιβάν, Καμπότζη, Λάος, και Βιετνάμ. Η επέκταση του εξαρτάται από το πόσο τροπικό ή ψυχρό είναι το κλίμα, τις βροχοπτώσεις, και το υψόμετρο της περιοχής.
Τα εννέα είδη της Paulownia έχουν πολύ κοινά εξωτερικά χαρακτηριστικά και διαφέρουν μόνο σε χαρακτηριστικά καλλιέργειας και ανάπτυξης.


ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ

Η Paulownia μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα μεγάλος εύρος κλιματοεδαφικών τοποθεσιών και η ανάπτυξη της εξαρτάται από:
•Βαθιά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη
•Μέρη με βροχοπτώσεις ή καλά ποτιζόμενα
•Ηλιόλουστα μέρη


ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η ανάπτυξη της Paulownia εξαρτάται κατά πολύ από τις συνθήκες αλλά και από την ηλικία του δέντρου. Μπορεί να φτάσει 40-50 μέτρα ύψος και διάμετρο κορμού μεγαλύτερη από 2 μέτρα, αλλά δέντρα υπό καλλιέργεια είναι δύσκολο να φτάσουν σε αυτές τι τιμές. Για παράδειγμα τον πρώτο χρόνο η ανάπτυξη ενός δέντρου μπορεί να φτάσει στα 4 έως 6 μέτρα ύψος και μια άλλη ποικιλία μπορεί να φτάσει 2-3 μέτρα ύψος σε μέρη εκτός Κίνας, ενώ το ίδιο δέντρο στην Κίνα μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα τον πρώτο χρόνο.
Για την παραγωγή ξυλείας, η Paulownia απαιτεί εντατική περιποίηση. Αν θέλουμε να έχουμε υψηλό κέρδος από την παραγωγή ξυλείας απαιτείται:
Κλάδεμα συγκεκριμένων στελεχών του δέντρου για σύντομη ανάπτυξη . 
Ορισμένες φορές χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα για διορθωτικές κινήσεις της διατήρησης της ευθείας του στελέχους. 
Κατά τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης, χρειάζεται ενδελεχής έλεγχος ώστε να προληφθεί η εμφάνιση ζιζανίων . 
Απαραίτητη είναι η εφαρμογή λιπάσματος ΝΡΚ κατά την ανάπτυξη αλλά και κατά τη φύτευση του δέντρου. Μετά το στάδιο της αρχικής ανάπτυξης τα κριτήρια της λίπανσης του φυτού, διαμορφώνονται ανάλογα με τις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΞΥΛΟΥ

Η απόχρωση της ξυλείας έχει απαλό κίτρινό έως ανοικτό κόκκινο τόνο. Με χαμηλή πυκνότητα (260-330 kg / m3 κατά περιεκτικότητα σε υγρασία 15%) είναι μαλακό, και άοσμο. Παρόλη την χαμηλή πυκνότητα του ξύλου, η μονάδα βάρους είναι σχετικά υψηλή, με εξαιρετικές ιδιότητες θερμικής και ηλεκτρικής μόνωσης, αλλά είναι ακατάλληλο για χρήση σε δομικού υλικού με υψηλές αντοχές, λόγω της χαμηλής του πυκνότητας. Η μαλακή του υφή είναι επιτρέπει την εύκολη του χάραξη, αλλά θα πρέπει να μεταφέρεται προσεκτικά γιατί μπορεί να αποκτήσει εύκολα βαθουλώματα και σημάδια.
Στην Κίνα η ξυλεία της Paulownia χρησιμοποιείται σε
• επιπλοποιία
• ναυπηγική
• αεροσκάφη
• κουτιά συσκευασίας
• χαρτί
• κόντρα πλακέ
• ξυλουργική και καλούπια.
Τα πράσινα φύλλα της έχουν υψηλή θρεπτική αξία για το χώμα, και χρησιμοποιούνται ώς λίπασμα


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ

Η Paulownia διαθέτει ποικιλία χαρακτηριστικών στο ξύλο της
Το μοτίβο του ξύλου της είναι παρόμοιο με μαόνι ή καρυδιά. Η κατεργασία και επεξεργασία του έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με του κόκκινου κέδρου και δεν επηρεάζεται από την υγρασία και τους τερμίτες. Η ταχύτητα ανάπτυξης διαμορφώνεται ανάλογα με τις κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Για δεκαετίες Ιάπωνες τεχνίτες χρησιμοποιούν αυτό το ξύλο σε έπιπλα, είδη υπόδησης (τσόκαρα), τελετές, μουσικά όργανα, διακοσμητικά καλούπια, κατασκευές και κιβώτια. Χρησιμοποιείται σε μεταφορές λόγω της ελαφριάς του σύνθεσης, και της αντοχής του σε καρφιά.Η Paulownia είναι περίπου 2/3 ελαφρύτερη από πολλά είδη ξυλείας. Το ειδικό βάρος της Paulownia κυμαίνεται από 0,23 έως 0,30 (23 έως 30% της πυκνότητας του νερού).


ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Paulownia

• Έχει ελαφρύ βάρος από 280 έως 320 kg ανά κυβικό μέτρο. 
• Στεγνώνει σε 30-60 ημέρες χωρίς βεντούζες, στρέβλωση, ράγισμα ή σχίσιμο, ενώ η ξήρανση σε κλίβανο διαρκεί 36-60 ώρες, ανάλογα με τη διαμόρφωση του κλιβάνου.
• Είναι ανθεκτική στη φθορά και τη σήψη υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι σε μόνιμη επαφή με το έδαφος.
• Η αντίσταση στη φωτιά είναι ένα χαρακτηριστικό όλων των δέντρων Paulownia, με ανάφλεξη σε θερμοκρασία 420 έως 430 βαθμούς Κελσίου ενώ η ανάφλεξη ενός μέσου σκληρού ξύλου ξεκινά στους 220 έως 225 βαθμούς Κελσίου.
• Η περιεκτικότητα τους σε υγρασία κυμαίνεται 17,8 έως 23,2 ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης των δέντρων.
Η θερμική αγωγιμότητα του είναι πολύ χαμηλή δίνοντας έτσι άριστες και δροσερές θερμομονωτικές ιδιότητες.
 Χημική σύνθεση: ημικυτταρίνη Pentozan 22-25%. Κυτταρίνη 46 σε 49%. Λιγνίνης 21-23%. Νερό 7-8%. Τέφρα 0,50 - 1,1%. Ίνες 58,5 έως 60,1%


ΔΥΝΑΜΗ

Η ξυλεία της Μπάλσα έχει θεωρηθεί ότι έχει την υψηλότερη αντοχή αναλογικά με το βάρος της απ όλα τα είδη ξυλείας στον κόσμο. Η Paulownia έχει ξεπεράσει σε αντοχή αναλογικά με το βάρος της την ξυλεία της Μπάσα. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο Auburn συμπέραναν ότι η δύναμη ρήξης (psi) της ξυλείας Μπάλσα είναι 2800 psi ενώ της Paulownia 5740 psi
Ο πυρήνας του Μπάλσα τεμαχίζεται σε 3/8 της ίντσας, ενώ η Paulownia θα μπορούσε να κοπεί σε 3/16 της ίντσας, με αποτέλεσμα να προσφέρουν περίπου την ίδια δύναμη και το βάρος. Η Paulownia  προσφέρει εξοικονόμηση χώρου χάρη στην ικανότητα της να τεμαχίζεται σε μικρά τμήματα.
Η Paulownia επίσης έχει μεγάλη αντοχή σε καρφιά και βίδες, και δεν δημιουργεί ρωγμές στην ξυλεία της όταν καρφώνεται ή βιδώνεται.


ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Στην Ανατολή η ξυλεία της Paulownia χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων, μουσικών οργάνων, γλυπτών και διακοσμητικών για πάνω από 1000 χρόνια. Ιδανικό για περίπλοκα σχέδια, και φιλικό με σέγα ή πριονοκορδέλα αφού δεν διασπάται εύκολα.Η Paulownia υπήρξε ένα από τα αγαπημένα υλικά για πολλούς χαράκτες στις ΗΠΑ. Έπιπλα, πόρτες και τα παράθυρα μπορούν να διαμορφωθούν εύκολα από την ξυλεία της, η οποία είναι φιλική με όλα τα υλικά φινιρίσματος.

  

  


ΥΓΡΑΣΙΑ

Η ξήρανση αέρος διαρκεί 30 ημέρες, ενώ η ξήρανση σε κλίβανο για να το 10% έως 12% περιεκτικότητα σε υγρασία χωρίς στρέβλωση.
H Paulownia  δεν παραμορφώνεται σε συνθήκες υγρασίας ή αποξήρανσης σε σύγκριση με άλλα δέντρα. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική, και αντιστέκεται στη φθορά. Το ξύλο της επίσης είναι ανθεκτικό στα ζιζάνια.


ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ

Το ξύλο της Paulownia είναι ένα πολύ καλό μονωτικό υλικό. Οι κατασκευές από ξυλεία της Paulownia έχουν το διπλάσιο συντελεστή R, από το ξύλο του πεύκου ή της βελανιδιάς. Αυτός ο συντελεστής δηλώνει την αντοχή του ξύλου στη φωτιά και αυτό αποδεικνύεται γιατί η θερμοκρασία ανάφλεξης είναι περίπου 400 C, τιμή η οποία είναι σχεδόν διπλάσια από τα συμβατικά ξύλα.


ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Η Paulownia έχει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα, ενώ οι ρόζοι της την κάνουν να μοιάζει με ακριβή ξυλεία. Αν πλαναριστεί έχει μια μεταξένια και λαμπερή υφή.


ΙΣΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Κατά τη διάρκεια της ιστοκαλλιέργειας τα φυτά που αναπαράγονται είναι εξίσου υγιή με τα φυτά που καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο. Κατά την ανάπτυξη των δέντρων της ιστοκαλλιέργειας το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η προσαρμογή του δέντρου στην υγρασία εδάφους και περιβάλλοντος, έτσι ώστε να συνηθίσουν σε συνθήκες χωρίς χαμηλό φωτισμό, και ζεστό περιβάλλον.


ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Βιοτεχνολογία είναι μια πολύ παλιά πρακτική. Ξεκίνησε από τον καιρό που οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι μπορούν να φυτέψουν τα δικά τους φυτά και εκτρέφουν τα ζώα τους. Αργότερα που ανακάλυψαν ότι οι το κρασί μπορεί να υποστεί ζύμωση, ότι το γάλα μπορεί να μετατραπεί σε τυρί ή γιαούρτι, και να επεξεργάζονται τις πρώτες φυσικές ύλες, άρχισε η μελέτη της βιοτεχνολογίας.
Τι είναι βιοτεχνολογία; Στην πιο απλή του μορφή, ο όρος βιοτεχνολογία αναφέρεται καλυτερευση της ανθρώπινης διαβίωσης και υγείας, χρησιμοποιώντας ζωντανούς οργανισμούς. Στους προϊστορικούς χρόνους ο βιοτεχνολόγος χρησιμοποιούσε τους ζυμομύκητες για να ζυμώσουν τα αλκοολούχα ποτά, και βακτήρια για να κάνουν τα τυριά και αλλά γαλακτοκομικά.
Σήμερα με αισθητή αύξηση και την κατανόηση της βιοτεχνολογίας μπορούμε να ελέγχουμε διάφορες λειτουργίες των κυττάρων και οργανισμών. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του DNA, μπορούμε τώρα να συνδυάσουμε τα πραγματικά γενετικά στοιχεία δύο ή περισσοτέρων ζωντανών κυττάρων, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο εξελιγμένη μορφή φυτών.